Ceny w restauracjach w Bułgarii są zróżnicowane. Można zjeść obiad za niewielkie pieniądze rzędu 6-10 lewa, ale będzie to raczej głównie fast-food. Można także wydać 15-30 lewa na posiłek w całkiem przyzwoitym lokalu.
Wszystko zależy też od lokalizacji. Ceny w restauracjach w nadmorskich kurortach na pewno będą wyższe, tym bardziej w okolicach samej plaży. Im dalej od centrum i nadbrzeża, tym ceny w knajpach w Bułgarii będą atrakcyjniejsze. Podobnie sytuacja wygląda w stolicy – Sofii, im bliżej centrum i atrakcji dla turystów, tym droższe są posiłki. Zatem zawsze warto nieco się oddalić od utartych szlaków i poszukać jakieś miłej miejscowej gastronomii.
Ceny fast-foodów w Bułgarii
- kawałek pizzy 5 lewa
- frytki 2-3 lewa za porcję
- kebab do ręki od 5 lewa
- kebab na talerzu ok. 12 lewa
- cała pizza 7-8 lewa
- burger z serem 1,50-3,30 lewa
- zestaw w sieciowym fast-foodzie 5-11 lewa
Ceny obiadów w restauracjach w Bułgarii
- zupa 5-6 lewa za porcję
- sałatka szopska 3,50-4,50 lewa za porcje
- tarator (chłodnik bułgarski) 3-4 lewa za porcje
- talerz owoców morza 10 lewa za porcje
- porcja grillowanego mięsa 7-8 lewa
- tek wołowy 18-25 lewa
- duża sałatka z mięsem lub rybą 8-9 lewa
- pizza 10-12 lewa
- makaron 6-8 lewa za porcje
- frytki z lokalnym serem 3-4 lewa za porcje
- kebab + surówka + frytki 9-11 lewa za porcje
Ceny deserów i napojów w kawiarniach i restauracjach w Bułgarii
- lody od 0,50 do 2 lewa za porcje
- naleśnik ze słodkimi dodatkami 2,50 lewa
- porcja ciasta 4 lewa
- desery 3-4 lewa
- cola 1-2,50 lewa za puszkę
- woda 0,50-2 lewa za 0,33 litra
- kawa 0,85-2,20 lewa
- cappuccino 1,20-3,20 lewa
Ceny alkoholu w barach i restauracjach w Bułgarii
- piwo lokalne 1,20-3,50 lewa za pół litra
- piwo z importu 2-5 lewa za 330 ml
- drink od 2,5 lewa
- butelka wina 15-25 lewa